Romanii și îngrijirea corpului

 Romanii și îngrijirea corpului


Epilarea 


Depilarea este încă o practică foarte populară astăzi, în special în rândul sexului frumos.

Primele forme de depilare atestate cu certitudine datează din Egiptul Antic și privesc fără distincție bărbații și femeile. Chiar și grecii și romanii antici s-au depilat, sau mai bine zis s-au epilat. Spre deosebire de depilare, epilarea constă în îndepărtarea părului.

Se presupune că a fost practicat atât de bărbați, cât și de femei, și mai ales din motive de igienă.

Pentru femei, de altfel, era prevăzută o epilare completă și integrală, chiar pubiană.

Această practică a început încă de la pubertate, iar mijloacele folosite erau de obicei: cojile de nuci încinse; un amestec de sodă, ulei și smoală; și, evident, penseta-"volsella".

Plinius cel bătrân,pe de altă parte, sugerează în scrierile sale că femeile recurgeau la decolare . El însuși a adunat aproximativ o sută de rețete.

În ceea ce privește epilarea masculină (aici însemnând bărbierirea feței), doar filosofii și soldații puteau scăpa de această obligație socială, chiar dacă pentru cei din urmă bărbieritul era în vogă și în lagăre, întrucât însemna menținerea autorității, disciplinei și simțului de romanitate.

Chiar și sclavilor li se cerea să se bărbierească.

Romanii sărbătoreau cu un adevărat rit religios, atunci când unui tânăr i se tundea barba pentru prima dată (depositio barbae), întrucât marca și trecerea la maturitate.

Totuși, bărbații practicau și epilarea corpului, iar metodele de epilare erau în esență aceleași ca și pentru femei. Abia odată cu sosirea noilor cataplasme din Orient oamenii au început să folosească amestecuri de var și trisulfură de arsen.

Bărbații, spre deosebire de femei, puteau profita de serviciile lucrătorilor de epilare, chiar și la structurile termale.

"Tonsorul" se ocupa de tunderea părului și a bărbii.

Aparatele de bărbierit romane erau de obicei făcute din fier. Tunderea părului se practica pur și simplu cu puțină apă și, în consecință, nu era neobișnuit ca acești „frizeri” să provoace răni clienților lor, care erau tratați cu oțet și pânze de păianjen sau cusute de însuși "tonsorul" care în figura lui  includea adesea și "chirurg" și „dentist”.

Odată cu împăratul Adrian, această modă a dispărut, pentru că avea o rană pe frunte, pe care a preferat să o țină acoperită.

Din secolul al III-lea după Hristos  încoace s-a accentuat grija pentru corp în lumea romană, extinzându-se și la păr.

De fapt, să apari în public fără a avea o tunsoare și fără a avea o coafură la modă, era nepotrivit.

Croiala masculină, în epoca imperială, era dictată în general de împăratul domnitor.

De asemenea, au început să luptele împotriva cheliei cu diverse stratageme. De exemplu, părul a fost tras peste cap – însuși Iulius Caesar a făcea asta pentru a masca începutul de calviție.

În caz contrar, pielea era vopsită cu negru de fum; sau se recurgea la folosirea perucilor realizate cu păr real de diverse culori.

Părul cărunt era de asemenea privit cu dispreț, așa că era vopsit cu un amestec de grăsime de oaie și antimoniu, ceea ce provoca și căderea podoabei capilare.

Și dacă tot vorbim de îngrijire personală iată câteva curiozități și în ceea ce privește igiena orală.

Igienă orală


Pentru romani, igiena orală era esențială.

Cea mai folosită pastă de dinți a fost o pastă pe bază de bicarbonat de sodiu, o substanță naturală de curățare, dezinfectantă, cu efect ușor de albire, la care s-a adăugat creier de șobolan.

Plinius cel Bătrân, pentru a pregăti o pastă de dinți bună,  recomanda cenușă din cap de iepure și dinți de măgar, amestecate cu extracte de creier de șoarece sau de iepure.

Un vechi obicei, importat din Peninsula Iberică și nordul Africii, pretindea, de asemenea, spălarea pe dinți cu urină , aceasta fiind folosită și pentru gargară.

În plus, se foloseau pe scară largă pastilele din plante sau rășina uscată a arborelui de mastic pentru a îmbunătăți mirosul respirației.

Vino cu noi într-un tur!


https://g.co/kgs/JNwpjd


https://g.co/kgs/DoazcB


www.happyrometours.com


#capelasixtină #vatican #catedralasfântulpetru #ghidromânroma #ghidromânvatican #ghidromâncolosseum

#colosseum #forulroman


#GhidRoma, #GhidVatican, #GhidColosseum, #tur, #ticket, #tour 

 #ghidroma #ghidvatican #tiket #bestplacetogo #bestexperience #bestservice

Commenti

Post popolari in questo blog

Skip the line - cum să eviți cozile la Vatican

Ce tur să alegi când vizitezi Vaticanul?

Întrebări frecvente la tururile la Colosseum